Info    News     ︎

   

Architecture Landscape Object Story Alternative Liaisons On Space Atelier Laboratory Office Studio Analyzes Learns Organizes Studies Analog Love Of Stuff Aggregate Lateral Ore Strata Advanced Land Observing Station Another Local Ordinary Salon →  




alos is a practice for architecture and design founded by Lydia Xynogala in New York, producing buildings, environments and objects.


projects begin with rigorous research and experimentation. through simple geometries they engage material properties, sites and cultural narratives at various scales and formats.


• 253 West 76 Street, #7
  New York, NY 10023 
info@alos.nyc



READ MORE

Mark

House in Achladies




Situated on a sloping triangular site facing the sea, the house is conceived as a series of parallel adjoining rooms. They are created by retaining walls, a common feature in the surrounding Mediterranean landscape.





Each room sits at a different elevation following the topography and contains a dedicated program. Access to the entry volume is located at the highest level of the site. A stair makes the slope flow into the house. This entry condition constitutes the first interior experience of the house, that of a viewing apparatus onto the sea.
The public spaces of the house are located in the center, master bedroom and guestrooms are on either side. Each space is focused on a large opening to the south, contemplating the sea. This is complemented by a smaller window to the north, looking towards the slope. These openings also provide efficient cross ventilation for each room.

The volumes are in shear, a condition that ensures that each outdoor terrace has privacy even if the volumes are adjoining; there are no views from each terrace to the next.






Sliding doors through the double walls mark the passage from one space to the next. The notion of a “cut” through the solid walls is emphasized by the grey marble of the thresholds. Walls are constructed from solid concrete and provide large thermal mass.
The east and west facades that face the road and the neighboring buildings have noopenings. They protect the interior from the heat of the sun. This creates a barely visible configuration of spaces conveying privacy in its interiors but with maximum views towards the sea.



The concept of “aggregate” was a generator of form and selection of materials.



Aggregation of volumes, aggregate in the raw concrete walls, in the terrazzo floor, roofs filled with gravel and plants.







In the interior at adjoining walls double up: built-in furniture and storage spaces; within them are desks, bathroom sink, plate dresser, artwork display. These built-in furniture are custom designed and are arranged along the centerline of the plan creating a dynamic sequence.
Materials were used that are very familiar in older Greek residential interiors such as terrazzo floors, marble and plaster render; they are used in spaces, forms and combinations not so familiar.


Location          
Skiathos Island, Greece
Completion
2016
Area
200 sqm
Photography 
Yiorgis Yerolymbos
Mark

Ennismore Gardens House





This listed Victorian house in Knightsbridge is facing a large communal enclosed garden across the street. The renovation brings into focus the relationship with the gardens and lits into the previously dark interiors, stripped from all their previous artificial finishes. The main feature is the entry condition.



The intervention employs one material, perforated steel plate, painted white: bent, it creates volumes and architectural elements yet retaining the character of a light screen.




The Wardian case was an early type of sealed protective container for plants. It found great use in the 19th century in protecting foreign plants imported to Europe from overseas and was invented by Dr. Nathaniel Bagshaw Ward of London, in 1829.


To create a visual continuity with the gardens outside, a “phytothèque” or plant wall was conceived: a series of geometric volumes interlocked. They function as planters, display for art, shelves and seating, inspired by Wardian cases. A gradual transition from the garden (plants) to the domestic (objects) is achieved in this sequence. 



The perforated steel plate further continues as a stair element and allows light to flow into the small kitchen area, becoming almost invisible. As a new wall, in the mezzanine level above the kitchen, it is broken into operable shutters. When used as a guest room the closed shutters shield the interior from view of the entryway meanwhile bringing light in. When used as a study they open up to the entry and garden view outside.



Color in the living area is used to bring into focus historic details and create a dialogue with warmer tones on the furniture selection. The floor is stripped to reveal original flooring. In the private areas, bedroom, dressing and bathroom, more subtle colors are employed again to create a play of texture and depth.



Scope
Renovation, Interior Design, Custom Furniture
Completion
2016
Location
Knightsbridge, London, England
Photography
Nicholas Worley

Edgware Road Lobby




A commision to design a ceiling mounted installation for a new residential development in London’s Edgware Road.



Custom ceramic objects installation for a residential development in London. The design is based on elements of calligraphy. They are transformed into 3-dimensional elements suspended upon entry. Creating a subtle play of color they mark a welcoming passage into the main concierge desk. Lighting is integrated into the delicate wire structure.



Scope
Interior Design / Art Installation
Status
2018 - in Progress
Location
London, England
Team
ALOS / Lydia Xynogala in Collaboration with Candida Wigan, Tex-Tile




Three Guesthouses



 

Three existing and partially completed buildings were left in masonry units and concrete frame stage for years. Local building regulations did not allow for any alterations in their volume, therefore surface and texture became the architectural intervention. Programmatic requirements called for their conversion as guesthouses with a shared kitchen/breakfast room and wine cava. The design concept was to create a subtle/playful differentiation between the three buildings; this was achieved with the use of different materials and colors.The façade of all ground floors is clad in local field stone similar to the dry stack stone walls in the surrounding landscape. .



The façade of the upper parts has been insulated and painted. Each façade has a slightly different hue responding to its orientation. New window openings have been cut and framed in grey marble. The exterior stairs added more space in the interiors: by completely gutting them we created five new bedrooms, each with their own bathroom, a kitchen to entertain guests, outdoor and indoor dining areas, a gym and private balconies.
Wooden shutters shield the rooms from the sun. In closed state they form a geometric paintings on the walls. Low cost and durable finishes were selected to withstand heavy use, paired with custom details and furniture.

Scope
Exterior Conversion, Interior Design, Landscape
Completion 
2016
Location
Sporades, Greece
Photography
Yiorgis Yerolymbos


Mark

Recess Art Gallery





Recess is a non-profit Art Space. Their programs reimagine traditional studio, exhibition, and classroom platforms, offering artists, audiences, and program participants flexible frameworks in which to generate new works and ideas.



For their new headquarters in the Brooklyn Navy yards, we produced custom furniture designed space layouts for the public spaces and private offices. Low-budget, great flexibility and ease to replicate, were the design objectives. Common construction materials are the components for all the furniture. A steel element, the Recess Leg, adds a detail to an otherwise standardized material assembly.
A square peg in a round hole. It is installed in different heights to create desks, benches, sofas. Standard lumber sheets become large desks for the offices, a long sofa for the public, benches, smaller meeting room tables. This array of furniture forming components allows Recess to compose various configurations for both work and public viewing.


The Bridge Space on the ground floor is conceived as an in-between space, prior to entering the artist’s studio and gallery. A long linear sofa for reading can be broken down into smaller units for a more intimate performance, book reading, screening. As Recess grows and expands, these furniture can be easily reproduced and rearranged to fit new needs.



Scope
Interior Design, Custom Furniture
Status
Completed
Year          
2018
Location
Brooklyn, New York
Photography
Nick Johnson

Mark